•  

   

   

   

   

  Voorbeschouwing:

  AFC IJburg 1 – HDS 1

  Zaterdag 1 juni 2024

  Aanvang: 14.30 uur

  Sportpark IJburg / Dick Hilleniuspad 2 / 1087 BZ Amsterdam

  Nacompetitie 4e klasse / 5e klasse – 1e ronde


  Wie kent AFC IJburg niet?

  Ik denk dat een hoop mensen zeggen dat ze er nog nooit van gehoord hebben, even een stukje historie:

  Een club van IJburg, voor IJburg.

  IJburg is een snel groeiende wijk aan de rand van Amsterdam. In het begin was IJburg een wijk met minimale voorzieningen en sportvoorzieningen waren er al helemaal niet. IJburgers moesten alles vanaf de grond opbouwen. Zo ook de voetbalschool voor vier- tot zesjarige mini’s, in 2005 gestart door Marco Medik in de tijdelijke sportzaal aan de Mattenbiesstraat. In korte tijd groeide het initiatief uit tot een drukbezochte voetbalschool. Zelfs zo drukbezocht dat al snel de grenzen van de groei in zicht kwamen. De voetbalschool moest steeds vaker nee verkopen. Het gevolg: een wachtlijst voor de mini’s. Zeeburgia en TOG, de clubs waar kinderen na de opleiding aan de voetbalschool gingen voetballen, gaven aan geen ruimte meer te hebben voor de instroom van nieuwe jeugdelftallen. De tijd was rijp voor het oprichten van een eigen vereniging.

  Daarom is op 21 november 2008 AFC IJburg opgericht! Vanaf het seizoen 2009-2010 werden de kleuren van AFC IJburg verdedigd op de velden van DRC in Durgerdam. Op zaterdag 6 september 2009, even na negen uur ’s morgens, scoorde de F2 van AFC IJburg op sportpark Durgerdam de eerste officiële competitiegoal van de IJburgse club. Het duel eindigde in 12-2 en daarmee was de eerste overwinning van de club een feit. Overigens zou de F2 ook de primeur hebben van het eerste kampioenschap, in het najaar van 2009.

  Ondertussen werd er hard gewerkt aan het tot stand brengen van een eigen accommodatie. Tal van overleggen zijn gevoerd met stadsdeel Zeeburg (vanaf 1 mei 2010 stadsdeel Oost) en de gemeente. Het ging niet vanzelf, maar uiteindelijk is op 30 juni 2010 Sportpark IJburg officieel geopend! Het tweede voetbalveld op het sportpark kwam er in november 2012 en inmiddels heeft de club drie kunstgrasvelden met een eigen kantine en kleedkamergebouw. 1.200 leden sterk zijn we nu en we groeien en bloeien!

   

  Nu weten we al wat meer van de club!

  Maar wat weten we van de Zaterdag 1, uitkomend in West 1 5C?

  Na 24 wedstrijden zijn ze als tweede geëindigd in de rangschikking, zie onderstaande stand:

  AFC IJburg 1 – HDS 1

   

   

   

   

   

   

   

   

  Op 11 november 2023 pakte AFC IJburg de eerste periodetitel na de 7-1 winst op BVV uit Blaricum. Dit ging gepaard zonder puntverlies en zij waren na 7 wedstrijden al niet meer te achterhalen door de toen directe concurrenten Forza Almere en Eminent Boys.

  Ook werd AFC IJburg winterkampioen, met 7 punten voorsprong op de nummer 2 Forza Almere, dat nog wel twee wedstrijden had in te halen.

  AFC IJburg is een team vrijwel geheel bestaand uit eigen jeugd, al bij de club sinds het allereerste begin, en met broers Mirko & Robi Karamat Ali, Kees & Bram van Brummelen en Jelle & Wouter Groot zelfs een bijna familie-elftal te noemen. Het elftal staat onder leiding van King Peerwijk en Said Hader.

  Met de periodetitel was de eerste stap naar de doelstelling van promotie naar de vierde klasse gezet.

  Wat verder opvalt is dat zij de minste tegendoelpunten hebben moeten incasseren en tegen vooral de “kleintjes” in de competitie hoge uitslagen hebben neergezet. Het lijkt er dan ook op dat de mindere teams in deze competitie een stuk zwakker waren dan de top 3.

  In vergelijking met de competitie van HDS waarin een top 5 aanwezig was, waren er tegen de “kleintjes” zeker geen grote uitslagen te zien behalve dan tegen DVSA en Eemboys in het begin van de competitie. Dan lijkt het dus of onze poule D in vergelijking met poule C veel zwaarder was en dus een sterkere competitie was.

  Misschien appels met peren vergelijken, maar toch!

  In de laatste competitieronde van Poule C waren de volgende uitslagen:

  BVV '31                -               ASV Blauw-Wit    2 - 5

  Eminent Boys      -               Sporting Almere  1 - 3

  Forza Almere       -               SC Overamstel     4 - 2

  SC 't Gooi             -               Zuidoost United  0 - 4

  AFC IJburg            -               Nieuw Sloten       9 - 3

  Sporting Martinus-             SV De Vecht         1 - 3

   

  Genoeg over AFC IJburg.

  Hoe verging het HDS afgelopen zaterdag tegen DVSA?

  AFC IJburg 1 – HDS 1 2

  Na een gelijke strijd in de eerste helft met een stand van 1-1 pakte HDS in de tweede helft het initiatief naar zich toe en liep het via mooie vloeiende aanvallen uit naar 1-4.

  Verdiend op basis van de tweede helft zeker, op basis van de eerste helft zeker niet! Na een bal op de paal, na 10 minuten en de bijna 0-1 verzuimde HDS het spel naar zich toe te trekken en liet meer en meer DVSA aan de bal komen. Dat resulteerde al snel in een goede aanval van DVSA, een voorzet vanaf rechts, een inlopende DVSA aanvoerder op rand 16 meter en á la Kroos met binnenkantje rechts, kansloos in de hoek geplaatst! 1-0.

  HDS was wakker geschud en ook de grote schare HDS supporters dacht: “Toch niet weer!” ( kijkend naar een vorige editie, toen HDS met 1-0 het onderspit delfde tegen DVSA. )

  In de fase na de goal was DVSA nog steeds de bovenliggende partij, waarbij zij veelvuldig via hun middenveld de voorhoede konden bedienen, zonder echt veel kansen te creëren. HDS liet het toe en de mandekking ( beter gezegd zonedekking ) op het middenveld van HDS, liet te wensen over. Afspraken onderling werden niet gemaakt of niet nagekomen en de DVSA aanvoerder kon vaak ingespeeld worden vanuit achteruit en de aanvallers in stelling brengen en dan met name hun snelle rechtsbuiten was een plaag voor de HDS verdediging.

  Maar gelukkig was daar Simon die net voor rust de 1-1 binnen tikte!

  Tweede helft, zonder omzettingen, maar met duidelijke afspraken wie - wie oppakt op het middenveld gingen de spelers de kleedkamer uit. Vanaf het begin zat HDS er lekker in en heerste op het middenveld met het uitschakelen van de aanvoerder door met name Rik die daar het voortouw in nam, en de omzetting bij DVSA waarbij de aanvoerder niet veel later centraal achterin ging spelen, deed DVSA de das om!

  HDS kreeg kans op kans en na een zeperd van Rik, voorzet van links, inlopend binnenkant rechts hard naast, was het Rudy die de ploeg weer op sleeptouw nam met twee geweldige doelpunten. De één nog mooier dan de andere, wat een speler! 1-3. Het toetje was voor Rik die uiteindelijk de eindstand 1-4 op het scorebord bracht.

  HDS had op basis van de tweede helft recht op de drie punten en op de 3e periodetitel, wat betekende dat ze zich konden opmaken voor de nacompetitie, tegen AFC IJburg dus.

  AFC IJburg 1 – HDS 1 3

  Met het bleef nog lang gezellig en onrustig in Amerongen sluiten we de wedstrijd af!

  Hopelijk gaat er aanstaande zaterdag ook weer een grote schare supporters richting Amsterdam om “De Rooie” aan te moedigen.

  Er rijdt zelfs een dubbeldekker bus die al bijna vol zit!

  Kortom, steun HDS in de strijd om promotie naar de 4e klasse waar ze in thuishoren!

  KOM OP ROOIE!!!!!!!!!

  Een HDS fan.

  AFC IJburg 1 – HDS 1 1