• “Oppassen geblazen” zou ’s avonds in een appje van onze buurtpreventiegroep kunnen staan. Ik weet dan dat ik de boel in de gaten moet houden. Het “Oppassen geblazen” wordt daarna afgeschaald omdat er iemand uit de buurt met de hond de straat opgaat. Vanaf dat moment kan ik voor mijn gevoel veilig en rustig gaan slapen.

  Nee “Oppassen geblazen” heeft dit keer met heel iets anders te maken. Het kwam als eerste bij mij op toen ik een berichtje las van onze voorzitter Marco Matthijs. Marco verwijst in zijn berichtje naar een artikel in De Gelderlander van een week geleden. In dat artikel wordt gesproken over een verdediger uit Leersum, die langzaam maar zeker een echte Italiaanse sluipmoordenaar wordt. Wees nou eerlijk, als je dit zo leest dan is “Oppassen geblazen” toch niet zo’n gekke eerste gedachte.

  Maar toen ik het hele artikel las, bleek het gelukkig allemaal mee te vallen. Geen waarschuwing voor onraad in Leersum maar een typering van de kwaliteiten van een Leersumse “jongeling in de driemansachterhoede van eertsedivisionist NEC”. Ik vermoed dat de meesten van jullie wel weten om wie het hier gaat. Inderdaad het gaat om Cas Odenthal. De kwalificatie sluipmoordenaar is geen verwijt maar een compliment voor Cas van zijn trainer.

  Dat Cas over voetbaltalent beschikt, wisten we bij HDS al heel lang. Net als de meeste jeugdspelers is Cas begonnen bij de mini’s van Gerard, de kweekvijver van HDS. Ook al heeft Gerard het nooit tegen me gezegd, ik denk dat hij al wist dat Cas goed kan voetballen, voordat hij zijn eerste stappen op de grasmat van HDS zette. Gerard vertelde me namelijk dat de vader van Cas en ook zijn opa een succesvolle loopbaan als voetballer achter de rug hadden.

  Na de mini’s speelde Cas bij HDS in de F4, F2, F1 en als laatste in de E1. Gerard was niet de enige die in de gaten had dat Cas goed kan voetballen, ook Jan Willemsen wist dat. En zoals Hidde de Roo het ooit tegen me zei “Jan keek en scoutte ons”. En zo gebeurde het dat Cas op jonge leeftijd in 2016 de overstap maakte naar de jeugd van FC Utrecht. In 2018 vertrok hij naar NEC. Bij die club heeft hij nu een vaste basisplaats als verdediger in het eerste elftal.

  Ik heb zelf een keer een gesprekje met Cas gehad. Een verslag daarvan staat op de website van HDS. Marco vertelde me gisteren dat hem één ding uit dat verslag is bijgebleven namelijk de definitie van Cas van verdedigen. Volgens Cas is verdedigen heel simpel: óf de bal erlangs en de aanvaller niet óf de aanvaller erlangs maar de bal niet.
  Uit het artikel in De Gelderlander blijkt dat Cas zich nog steeds bedient van dit soort Cruyffiaanse uitspraken. Als het bijvoorbeeld gaat over de uitvoering van zijn hoofdtaak als verdediger. Die hoofdtaak is volgens Cas heel simpel: ‘de nul’ houden.

  Zijn trainer zegt in het artikel over Cas: “Odenthal praat zoals hij wil verdedigen: scherp en met zeer gelimiteerd mededogen” en “Cas speelt sterk, hij schakelt steeds beter zijn man uit. Hij wordt langzaam maar zeker een echte Italiaanse sluipmoordenaar”. Ik zou werkelijk niet kunnen bedenken dat een speler die ooit begonnen is bij de mini’s van HDS zich zou kunnen ontwikkelen tot een Italiaanse sluipmoordenaar. Volgens de trainer van NEC kan dat dus wel.

  Hoe dan ook, het artikel in De Gelderlander beschouw ik als een waardering voor de ontwikkeling die Cas als voetballer en mens heeft doorgemaakt en tegelijkertijd als een compliment voor waar hij nu staat. Wij van HDS wensen hem veel plezier en succes in zijn nog jonge carrière als voetballer. En wie weet zien we hem nog een keer terug op de velden bij HDS. Wat te denken van een voetbalclinic voor de jeugd. Dat zou toch helemaal mooi zijn!

  Klaas van Eldik

   

  Lees het artikel van De Gelderlander terug via deze link.