• Samenwerking

   

  Samenwerkingsverband vv HDS en Somatic

  Vanaf heden slaan vv HDS en Somatic Fysio & Sport de handen in elkaar met betrekking tot het sportmedische beleid. Steeds meer mensen sporten of bewegen met enige regelmaat. Dat juichen we allemaal van harte toe. Helaas leidt dit ook tot een toename van het aantal blessures. Wat kun je doen om dit te voorkomen? En hoe behandel je een acute blessure?

  De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan binnen de sportmedische zorg en zijn we een nauwe samenwerking aangegaan met verschillende orthopeden uit de regio. Daarnaast trekken we op met de Gemeente (d.w.z. de buurtsportcoaches), die ons ondersteunt met de praktische uitvoering van het beleid (b.v. uniforme warming-up introduceren op verenigingen). Deze kennis zetten we in voor een planmatige en gestructureerde aanpak van sportmedische zorg die we hebben gebundeld onder de naam Somatic Sport Service. Sport Service richt zich op scholing, preventie, blessurebegeleiding en behandeling. Hiervoor hebben we enkele zaken ontwikkeld en opgezet, zoals:

  • Het inloop-sportspreekuur: Op verschillende locaties van Somatic kunt u snel en gratis terecht op speciale inloop- sportspreekuren. Na een screening wordt, indien wenselijk, een eerste behandeling afgesproken. De geblesseerde sporter kan rekenen op een professionele beoordeling van de blessure in relatie tot de beoefende sport. Indien nodig, wordt contact gezocht met de huisarts, een specialist of eigen fysiotherapeut van de sporter.
  • De app: Blessurechecker: Wat te doen bij een acute (sport)blessure? De BlessureChecker helpt sporters en verenigingen snel een duidelijk antwoord te geven op deze vraag. Selecteer het lichaamsdeel op de bodychart, beantwoord de vragen en ontvang een direct advies. Een handige app voor op het sportveld, in de trainingszaal of eigen omgeving.

  tl_files/hds/artikelen/BessureChecker small.jpg

  • De app: Somatic Fysio & Sport: Met de nieuwste app van Somatic heb je eigenlijk alles bij de hand wat je nodig hebt om beter te worden en gezond te blijven. Direct online even ruggespraak met mijn fysiotherapeut. Met het gebruikersgemak van de nieuwste technologieën maakt het bovendien niet uit waar je bent: thuis, op het werk, in de auto of op het strand, met Somatic app heb je altijd een deskundige professional bij de hand??
  • Instructie of presentatie aan trainers / coaches / ouders mbt blessure preventie: 1 a 2 x per jaar op de club een lezing over gebruik App, blessure preventie, warming-up e.d. 
  • Join(t) Forces i.c.m. een gestandaardiseerde warming-up: Vele studies tonen namelijk aan dat kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar een fors verhoogd risico lopen op het krijgen van knieblessures, in het bijzonder van de voorste kruisband. Meisjes hebben op deze leeftijd zelfs 4-6 keer vaker een voorstekruisband letsel dan jongens. Het oplopen van zo’n zware knieblessure, heeft enorme fysieke, sociaal-maatschappelijke en financiële gevolgen. Het is bekend dat artrose van de knie na het oplopen van een dergelijke blessure veel eerder optreedt, waardoor sporten, maar ook het dagelijks leven in de toekomst ernstig beperkt kan worden. Wij gaan een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming-up aanleveren ter preventie van knie-/ voorstekruisband blessures bij kinderen in deze leeftijdsgroep. Hierdoor neemt de kans op een dergelijk ernstige blessure met 50 tot 70% af.
  • Functional Movement Screen (FMS): FMS is een screening voor sporters welke de beweeglijkheid, stabiliteit en kracht objectief in kaart willen brengen. Middels zeven testen kan een maximale score van 21 punten worden behaald. Bij een score van 14 of minder is de kans op het ontstaan van een blessure een vast gegeven. Met de uitkomst van deze screening wordt in één oogopslag duidelijk waar de zwakke schakel in het lichaam zich bevindt. Met een specifiek oefen­ en trainingsprogramma kan de zwakke schakel succesvol en binnen afzienbare tijd worden aangepakt. Met als resultaat een perfect uitgebalanceerd lichaam.

  Wij helpen u graag blessure vrij sporten! 

  Somatic Info (o.a. inloop (sport)spreekuur)
   
  Join(t) Forces:
   
  Blessure Checker App (HDS verenigingscode in de app = S1042):
   
  Somatic App:
   

  tl_files/hds/artikelen/joint forces.png