• Ik moest van de week benzine tanken. Bij het afrekenen kwam in gesprek met een mevrouw die ik van HDS ken. Haar naam was ik vergeten en zij de mijne ook. Zonder erom gevraagd te hebben gaf ze me een naar haar zeggen leuk kadootje mee, altijd leuk zeker in deze tijd! Ik heb het ’s avonds thuis ‘uitgepakt’ en ervan genoten. Omdat het ook over HDS gaat geef ik dit kadootje ook aan jullie door. Maar voordat ik dat doe eerst het volgende.

  Wie is toch die jongen uit Leersum die - toen hij 3 jaar was- samen met zijn oudere broer met voetballen begon. Die bij de mini’s van HDS vrij snel door wilde naar de F-jes maar van zijn trainer Gerard Thien te horen kreeg dat hij daarvoor nog te jong was. De trainer beloofde hem dat hij hogerop mocht als hij na de zomervakantie de bal over het vangnet achter het doel kon schieten.

  Die belofte knoopte de jonge voetballer goed in zijn oren, hij maakte er tijdens zijn vakantie bij opa en oma in Spanje onmiddellijk werk van. Ondanks het dringende advies van zijn ouders om op het strand zandkastelen te bouwen heeft hij de hele vakantie alleen maar een bal tegen een muur aan getrapt. Je moet er wat voor over hebben als je perse naar de F-jes wilt, ja ook bij opa en oma in Spanje! Eenmaal terug van vakantie ging hij onmiddellijk naar zijn trainer toe om hem te laten zien dat hij de bal feilloos over het vangnet kon schieten. Dat lukte direct en dus was een vervroegde overgang naar de F-jes een feit.

  Jaren later had ik met deze jonge voetballer en zijn vriendje Hidde een gesprek in de bestuurskamer bij HDS. Ze voetbalden toen beiden bij een andere club. Toen ik ze vroeg waarom ze bij HDS waren weggegaan, zei het vriendje: “Omdat Jan Willemse ons scoutte”.

  Het blijkt nu dat de ontwikkeling van deze jonge voetballer bij zijn nieuwe club mij grotendeels is ontgaan. Zo wist ik niet dat hij daar als linksbuiten begonnen is maar inmiddels omgeturnd is tot een talentvolle middenvelder die zijn stinkende best doet om zich stap voor stap te verbeteren. Het past dan ook bij hem dat als hij de kans krijgt om in het eerste van zijn club te spelen, hij die kans met beide handen zal aangrijpen. Maar eerst moet hij nog werken aan zijn rechterbeen en moet zijn handelingssnelheid nog omhoog.

  Er is nu al een eerste hoogtepunt te melden. De jonge voetballer uit ons dorp debuteerde in november vorig jaar in Oranje onder de 16 in een interland tegen Hongarije. Hij had hier als kleine jongen van gedroomd. Nu stond hij het Wilhelmus mee te zingen, het gaf hem een geweldig gevoel! Hij speelde een goede wedstrijd en kreeg daarvoor de complimenten van zijn trainer Martijn Reuser.

  Zomaar geen zaterdag bij HDS 1

  Als beloning heeft hij in februari van dit jaar meegedaan aan het 4 landentoernooi O16 in Portugal, ook daar voetbalde hij verdienstelijk. Door de corona is de interland tegen België en het toernooi in Tokio niet doorgegaan.

  Als ik het verhaal van deze Leersumse jongen goed op me laat inwerken dan vind ik dat we bij HDS trots op hem mogen zijn. En dat zeker niet alleen omdat hij voordat hij naar de F-jes ging de bal al over het vangnet schoot!

  Tot zover dit voorafje. Ik ga er vanuit dat de meeste HDS-ers nu wel weten om welke jonge Leersumse voetballer het hier gaat. Maar ik vermoed dat jullie net als ik niet weten dat hij onlangs is geïnterviewd voor een gerenommeerd voetbalmagazine. Deze mededeling kreeg ik als kadootje mee van de mevrouw bij de benzinepomp. Ik geef het graag aan jullie door. Het interview staat op pagina 26, 27 en 29 van het magazine De Contractspeler van de VVCS van april 2020. Je kunt het nummer april 2020, met een foto van Ricky van Wolfswinkel, voorop - downloaden door op het magazine te klikken via deze link.

  Zomaar geen zaterdag bij HDS

  Ik vond het in elk geval een hartstikke leuk interview met ook mooie foto’s erbij. Ik hoop dat jullie dat ook vinden. In elk geval veel leesplezier. Met dank aan Conny en Rob.

  Klaas van Eldik